Kaikkien tuntema lastenlaulu Jaakko kulta on ikihitti ja taipuu moneen! Tähän postaukseen keräsin muutaman idean, miten laulua voi varioida eri tavoin eri ikäisten lasten kanssa.
Jaakko kulta
Jaakko kulta, Jaakko kulta,
herää jo, herää jo,
kellojasi soita, kellojasi soita,
pium paum poum, pium paum poum.
(kansanlaulu)

Lauluvinkit
1. Milloin Jaakko herää?
Aloitetaan laulamalla hiljaa. Kysytään laulun jälkeen lapselta, joko Jaakko heräsi. Jos ei, lauletaan vähän kovempaa. Tätä jatketaan, kunnes lapsi on sitä mieltä, että Jaakko on varmasti hereillä!
2. Vuorotellen
Jos lapsi osaa jo laulaa hyvin ja haluat rohkaista lasta laulamaan itsenäisesti ilman sinua, voit kokeilla vuorolaulua. Sinä laulat ensimmäisen säkeen yksin, lapsi kertaa sen (eli sinä: Jaakko kulta, lapsi: Jaakko kulta, sinä: herää jo, lapsi herää jo…). Voit helpottaa tätä laulamalla ensin mukana mutta hiljempaa aina kun on lapsen vuoro. Voit myös kokeilla kerran laulaa oman osasi tahallasi mahdollisimman huonosti: jos lapsi huomaa laulavansa paremmin kuin sinä, saa hän rutkasti itseluottamusta!
3. Kaanon
Tämä laulu toimii erittäin hyvin kaanonissa, eli ensimmäinen laulaja (tai ryhmä) laulaa yksin laulun ensimmäisen rivin (Jaakko kulta, Jaakko kulta) ja tämän jälkeen toinen laulaja (tai ryhmä) aloittaa alusta ensimmäisen jatkaessa laulua eteenpäin. Laulu toimii enintään neljällä eri laulajalla (tai ryhmällä) uuden laulajan aloittaessa aina alusta ensimmäisen laulajan ehtiessä seuraavalle riville. Kaanonlaulun onnistumiseksi täytyy kaikkien laulajien osata laulu erittäin hyvin ja pystyä laulamaan itsenäisesti muiden laulaessa eri ääniä. Tämä onnistuu todennäköisesti vasta kouluikäisen lapsen kanssa.
Soittovinkit
1. Herätetään Jaakko!
Laulun jälkeen soitetaan millä tahansa kotoa löytyvällä soittimella (tähän kelpaa siis todella mikä vaan, vaikka vanha kattila ja puulusikka!) mahdollisimman kovaa, niin että Jaakko varmasti herää! Soitinta voi lapsen halutessa vaihtaa aina jokaisen laulukerran jälkeen.
2. Laulun säestys soittamalla
Tämän laulun melodiaa on helppo säestää millä tahansa soittimella, josta lapsi pystyy soittamaan yhden äänen (esimerkiksi pianolla, kellopelillä). Lapsi soittaa tätä ääntä laulun tahdissa koko laulun läpi. Tällöin laulun melodia aloitetaan siitä äänestä mitä lapsi soittaa.
Jos tämä onnistuu hyvin, voi lapsi kokeilla soittaa laulettua rytmiä pelkän tahdin hakkaamisen sijaan.
Muut variaatiot
1. Surullinen Jaakko
Tätä laulua voi laulaa myös mollivariaationa, joka kuulostaa surullisemmalta kuin alkuperäinen iloinen melodia duurissa (esimerkki alla). Entä miltä kuulostaisi, jos Jaakko on vaikkapa väsynyt, energinen tai vihainen? Lapsen kanssa voi myös samalla hauskasti harjoitella eri ilmeiden tai eleiden tekemistä eri tunnetiloissa.
2. Eri kielet
Jaakko kulta on alunperin ranskankielinen (Frère Jaqcues), mutta on nykyään olemassa melkein joka kielellä! Jos teillä on vieraskielisiä tuttuja, voi olla hauska kysyä heiltä, tuntevatko he laulua omalla äidinkielellään. Voitte laulaa toisillenne malliksi omilla kielillänne, ja yrittää sitten matkia sanoja vieraalla kielellä!
Toivottavasti saitte näistä vinkeistä uutta inspiraatiota tämän klassikon laulamiseen!