Pikkuiset kultakalat lammessa ui

Pikkuiset kultakalat on yksi omista lapsuuden lempilauluistani. Sen iloinen ja rytmikäs tunnelma tempaa mukaansa isomman ja pienemmän laulajan, ja lisäksi laulun sanat ovat todella sympaattiset! Tässä postauksessa esittelen muutaman idean, miten laulua voi muunnella vaihtelun vuoksi tai eri ikäisten lasten kanssa.

Leikki-ideat

1. Perinteinen laululeikki:

Säkeistö 1:

säe 1: esitetään uimista käsillä
säe 2: esitetään huolestumista
säe 3: esitetään ”torumista” etusormea heristämällä
säe 4: esitetään taas uimista käsillä

Säkeistö 2:

Taputetaan rytmissä ”hop hop” reisiin, ”däpä däpä” käsillä, ”hop hop” taas reisiin ja ”huu” nostetaan kädet ylös. Viimeisen säkeen aikana esitetään taas uimista käsillä.

2. Kala vedessä

Etsitään kotoa esimerkiksi sininen liina tai isompi huivi esittämään vettä. Ensimmäisen säkeistön aikana lapsi leikkii kalaa vedessä, toisen säkeistön aikana aikuinen yrittää leikillisesti ottaa ”kalaa” kiinni ja lapsi yrittää uida pakoon mahdollisimman nopeasti.

3. Miniminit, megaisot, tosihitaat ja supernopeet kultakalat

Pikkuisten kultakalojen sijaan voi laulaa vaikkapa supernopeista tai tosihitaista kultakaloista, näin lauluun saa vaihtelua. Määreitä voi keksiä vapaasti niin paljon kuin huvittaa, laulun tunnelma muuttuu tietysti tämän mukana. Molemmat edellä olevat leikit soveltuvat myös yhdistettäväksi erilaisten kultakalojen kanssa.

4. Nopeutettu versio

Jos kohdan 1. perinteinen laululeikki tuntuu jo helpolta, voitte kokeilla aloittaa hitaasti ja nopeuttaa sitä loppua kohden. Kuinka nopeasti selviätte lopun taputuksista?

Säestysideat

1. Säestys yhdellä äänellä

Kuten myös laulua Jaakko kulta, voi myös tätä laulua säestää millä tahansa soittimella, josta lapsi saa soitettua yhden äänen (kuten pianolla tai kellopelillä). Tällöin lapsi soittaa ääntään laulun rytmissä, ja melodian laulaminen aloitetaan lapsen soittamasta äänestä.

2. Rytmiharjoitus

Lapsi voi harjoitella soittamaan toisen säkeistön rytmin ”Hop, hop, däpä däpä, hop hop huu” millä tahansa rytmisoittimella, kuten kapuloilla, triangelilla tai marakassilla. Tällä rytmillä hän voi säestää joko koko laulua tai toisen säkeistön ”Hop, hop, däpä däpä, hop hop huu” -kohtaa. Tässä kohdassa voi halutessaan myös jättää laulun kokonaan pois ja korvata sen lapsen soittamalla rytmillä.

Nuotteina rytmi näyttää muuten tältä:

Toivottavasti teillä ja lapsilla on hauskaa näiden leikki-ideoiden parissa! Kirjoittakaa kommentteihin, jos toivotte vinkkejä jotain tiettyä laulua varten!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s