Eläinrytmit – rytmin hahmottamista lapsen kanssa

Eläinrytmit – rytmin hahmottamista lapsen kanssa

Rytmin käsittely kielen avulla on oman kokemukseni perusteella osoittautunut yhdeksi parhaimmista tavoista opettaa rytmin perusteita soittotunteja aloitteleville lapsille. Lapsista rytmin harjoittelu tällä tavalla on hauskaa, ja sen vuoksi ajattelin teidän ehkä myös hyötyvän tästä leikistä kotona! Ja tämä ei siis liity minkään tietyn instrumentin opetteluun, vaan musiikin ja rytmin hahmottamiseen yleensä.

Vauvoille tämä on varmasti vielä liian haastavaa, ja suosittelen tätä harjoitusta aikaisintaan kolmevuotiaasta alkaen. Lapsen tulisi kuitenkin osata puhua ja ymmärtää kieltä suhteellisen varmasti. Tätä voi myös käyttää lukemaan oppimisen harjoituksena, mutta tämä on haastava variaatio.

Leikkiohjeet

Valmistelu: Tulosta liitteenä olevat rytmikortit tai askartele itse samanlaiset (tarvitset vain yhden jokaista rytmiä). Voitte halutessanne laminoida, värittää tai koristella kortit.

Leikki: Valitse lapselle yksi sana allaolevasta listasta, hänen tehtävänsä on sijoittaa se oikean kortin kohdalle. Voit sanoa eläimen nimen, näyttää hänelle kuvan eläimestä, tai lukemaan opeteltaessa näytät hänelle eläimen nimen kirjoitettuna. Valitse ensin vain kaksi korttia (mieluiten ti-ti ja ti-ri-ti-ri) ja lisää niitä sitten, kun lapsi kaipaa lisää haastetta. Voit myös antaa lapselle kaksi eläintä, yksi molemmista ryhmistä, jolloin hänen täytyy tunnistaa tai arvata kumpi on kumpi. Peliä voi helpottaa tai vaikeuttaa lisäämällä/vähentämällä kortteja, mutta myös valitsemalla keskenään mahdollisimman samanlaisia (esim. ti-ri-ti ja ti-ti-ri) tai erilaisia (taa ja ti-ri-ti-ri) kortteja.

Esimerkki: vaihtoehdot ti-ti ja ti-ri-ti-ri  ja sinä sanot Kis-sa. Nyt lapsen täytyy pohtia kumpi korteista sopii paremmin tähän sanaan. Tai samoilla vaihtoehdoilla sanot kis-sa ja pel-to-hii-ri ja lapsi yrittää tunnistaa kumpi sanoista sopii kumman kortin kanssa. Jos tämä on vaikeaa, voit taputtaa sanan lapsen kanssa yhdessä, ja pohtia kuinka monta taputusta sanaan tarvitaan. Oikeassa kortissa täytyy olla sama määrä nuotteja!

Alla on eläinten nimiä listattuna rytmien mukaan. Saman listan voit myös tulostaa korttien yhteydessä. Lisää voit keksiä myös itse.

Seuraavat ovat jo vaikeampia, lisää nämä vasta kun lapsi osaa edelliset jo hyvin!

Variaatio: Sama harjoitus toimii myös vaikka hedelmien, soittimien tai perheenjäsenten nimillä!

Toivottavasti teillä ja lapsillanne on hauskaa näiden rytmien parissa!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s