Musiikkihetkiä vauvan kanssa 0-3kk

Blogiin on tullut vähän pidempi tauko kuin oli alunperin tarkoitus, mutta ei suinkaan ilman hyvää syytä! Meidän suloinen pieni tyttäremme, neiti M, syntyi kesäkuun keskivaiheilla, ja siitä lähtien ovat tämän mamman ajatukset olleet lähinnä hänen hoitamisessaan. Alku on sujunut jokseenkin hyvin, suurimpia ongelmia ovat olleet vauvan nukuttaminen ja vatsakivut. Nyt M on kuitenkin asunut luonamme jo vähän yli kolme kuukautta, ja olemme ehtineet tutustua häneen ja pikku hiljaa tottua perhe-elämään ja arkeen pikkuvauvan kanssa. Ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana ovat hauskat musiikkihetket olleet välillä rehellisesti sanottuna täysin unohduksissa univajeen ja stressin painaessa. Onneksi hyviä hetkiä on ajan kuluessa alkanut kuitenkin tulla nopeasti lisää, ja nyt onkin hyvä aika jakaa omia kokemuksiani parhaista musiikkihetkistä oman pienen vauvani kanssa ensimmäisten kolmen kuukauden ajalta! 🎵

Vauvalle laulaminen

Lauloin vauvalleni jo raskausaikana usein rauhoittaakseni häntä. Oli ihanaa huomata, että hän selvästi tunnisti heti ensimmäisinä päivinään kaksi kehtolaulua, joita olin päivittäin toistanut: Etana Elli ja Ole pieni vauvani rauhassa (ks. postaus https://musikmami.com/2021/02/08/tuutulauluja-vatsalle/). Ole pieni vauvani rauhassa -laulun toisessa säkeessä vaihdoin kuitenkin sanan “vatsassa” tilalle sanan “kehdossa”. Hän rauhoittui selvästi paremmin kuullessaan näitä kahta laulua kuin jotakin muuta. Ne ovatkin kuuluneet joka päivä iltarutiineihimme, ja välillä laulelen niitä myös päivällä nukuttaessani vauvaa. Suosittelen ehdottomasti kaikille raskaana oleville valitsemaan pari kehtolaulua ja toistamaan niitä aktiivisesti jo ennen vauvan syntymää. Vauvalle laulaminen tarkoittaa ainakin minulle ihanaa yhdessäoloa, ja samaan aikaan se on rakkaudenosoitus ja antaa turvallisuudentunnetta. Miten paljon kauniimpaa onkaan laulaa unilaulut itse sen sijaan että kuuntelisi niitä levyltä tai soittorasiasta!

Laulan usein vauvalle myös spontaanisti keksimiäni lauluja, yleensä liittyen siihen mitä juuri olemme tekemässä. Ne saattavat liittyä vaipanvaihtoon, pukemiseen, leikkimiseen tai vaikkapa siivoukseen. Nämä laulut ovat meillä lähinnä vauvan aktivointia, hauskanpitoa sekä kielen oppimista, enkä varsinaisesti käytä niitä rauhoitellakseni häntä. Laulan välillä myös tuttuja lastenlauluja ja muita melodioita. Olen monesti kuullut, että vauvan kehitykselle tärkeää on puhua hänelle paljon. Tämä pitää varmasti paikkansa ja teenkin tätä itse usein, mutta uskon kuitenkin, että laulaminen on vähintään yhtä suotuista kehityksen kannalta. Vauva varmasti tuntee olonsa turvalliseksi kuullessaan usein etenkin vanhempiensa laulu-äänen, laulaessa ääni kuulostaa nimittäin usein pehmeämmältä kuin puhuessa. Laulaessaan vanhemmatkin pysyvät ehkä paremmalla tuulella – vihaisena on vaikea laulaa!

Musiikin kuuntelu

Meillä on ollut noin toisesta kuukaudesta lähtien tapana kuunnella kerran päivässä musiikkia joko aktiivisesti tai vain leikkihetken taustalla. Aktiivisella kuuntelulla tarkoitan tässä sitä, että esimerkiksi liikutamme vauvan käsiä tai jalkoja musiikin rytmissä tai helistämme hänen kanssaan helistintä tahdissa. Välillä myös otan hänet syliin ja tanssimme yhdessä, tästä hän todella pitää! Yritämme valita musiikkia laidasta laitaan ja näin totuttaa nyt jo vauvaa eri tyyleihin. Välillä kuuntelemme lastenlauluja, välillä klassista musiikkia, joskus poppia, mitä milloinkin.

Klassisista voisin suositella esimerkiksi tätä Mozartin Divertimentoa, joka on kevyttä ja mukavaa kuunneltavaa! Sen kolme osaa kestävät yhteensä vain noin 12 minuuttia, joten vaihtelua on tarpeeksi pienellekin kuulijalle. Ainakin meidän M nauraa innokkaasti, kun otan hänet syliin ja astelen tai tanssahtelen tämän tahtiin!

Musikaaliset leikit ja leikkikalut

Musikaalisten leikkien kanssa olen aloittanut vähitellen noin 1,5-2 kuukauden kohdalla. Tätä ennen vauva ei ainakaan oman kokemukseni mukaan ymmärrä leikeistä vielä paljoakaan, vaan suurin osa hereilläoloajasta menee syömiseen, hoitotoimenpiteisiin ja ainakin meillä vatsakipujen vuoksi itkemiseen. Kun hyväntuulisuus alkoi lisääntyä ja ajat hereillä pitenivät, alkoivat leikitkin maistua. Lempileikkimme on tähän mennessä “Metrolla mummolaan”, joka löytyy Vauvan vaaka– kirjasta, ja jota voi hyvin leikkiä hyvinkin pienen vauvan kanssa lattialla. Samasta kirjasta löytyvä Höpsöt pöksyt -loru (tai räppilaulu) on pelastanut monta hankalaa vaipanvaihtohetkeä. Suosittelen kaikille vauvojen kanssa leikkiville ottamaan tämän kirjan haltuun! Selkeä suosikki on myös tämä pieni kansanloru:

Vauva M alkoi kiinnostua erilaisista äänistä huomattavasti entistä enemmän viikon 9 tai 10 tienoilla. Tästä lähtien olemme viettäneet helistimien, vinkulelujen, kellojen ja rapinaäänten kanssa monia hauskoja leikkihetkiä. Kun M vielä pari viikkoa myöhemmin oppi tarttumaan leluihin itse, aukeni myös varsinkin helistimien kanssa aivan uusi maailma. Hän oli niin hellyyttävän iloinen pystyessään itse heiluttamaan helistintään! Pienen vauvan kanssa helistimissä, kuten muissakin leluissa, on aivan ehdottomasti plussaa se, että niistä on helppo pitää kiinni, ja että ne ovat mahdollisimman värikkäitä.

Odotan jo itse innolla seuraavien kuukausien musiikkihetkiä, palaan päivittämään niistä myöhemmin! 💕

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s