Laula oikein lapsen kanssa!

Mitä pitää ottaa huomioon kun laulaa yhdessä lapsen kanssa? Tiedätkö mikä on lapsesi ääniala, eli mukava korkeus laulaa? Millaiset laulut ovat sopivia lapsen laulettavaksi? Annan teille tässä postauksessa muutamia yksinkertaisia vinkkejä, jotta laulaminen olisi lapsen tervettä äänenkäyttöä edistävää ja samalla mahdollisimman hauskaa.

Laulettavan laulun ominaisuudet

Lapsi oppii laulamaan yleensä samoihin aikoihin puheen kehittymisen kanssa. Aluksi hän ei kuitenkaan osaa todennäköisesti hallita laulamaansa äänenkorkeutta, tai saattaa pysytellä vain yhdessä tai kahdessa eri äänessä laulun melodiasta riippumatta. Tämä kehittyy kuitenkin harjoittelemalla ja lapsen oppiessa ajan kuluessa hallitsemaan ääntään paremmin sekä puhuessaan että laulaessaan. ”Oikein laulaminen” ei ole ominaisuus jonka kanssa synnytään, vaan opittava taito. Usein lapset, joiden kotona musiikki on paljon läsnä arjessa alkavat kuitenkin harjoitella laulutaitoaan aikaisemmin ja saattavat tämän vuoksi laulaa sujuvammin kuin lapset, jotka kuulevat musiikkia vain harvoin tai heitä ei rohkaista siihen.

Laulun pituus

Ehkä itsestäänselvää, mutta pieni lapsi ei pysty muistamaan vaikeita laulunsanoja eikä pitkää melodiaa. Eli mitä pienempi lapsi, sitä yksinkertaisempi laulu!

Suuret hypyt

Oppiessaan laulamaan lapsi ei vielä pysty hallitsemaan ääntään hyvin. Hän pystyy ehkä laulamaan vain muutaman eri äänen, eikä kykene tekemään isoja hyppyjä laulaessaan. Yksi hyvä esimerkki helposta ensimmäisestä laulusta voisi olla Aurinkolaulu (alla). Sen sijaan esimerkiksi Hämä-hämä-häkki -laulussa on useampi iso hyppy, jotka ovat lapselle haastaavia, ja itse jättäisinkin sen vuoksi tämän laulun harjoittelun reilusti myöhemmäksi. Lapsen kannalta olisi parempi valita lauluja, jotka pysyvät muutaman (5-6) sävelaskeleen alueella, joita löytyy paljon (mm. Jänis istui maassa, Ukko Nooa, Tuiki tuiki tähtönen…).

Aurinkolaulu (kansanlaulu)

Sävelkorkeus

Lapsen ääniala on yleensä korkeampi kuin aikuisella eivätkä pojat ja tytöt eroa tässä suhteessa toisistaan ennen murrosikää. Musiikissa sana transponointi tarkoittaa kappaleen sävelkorkeuden muuttamista, esimerkiksi niin että se olisi teknisesti helpompi soittaa jollakin soittimella tai mukavampi laulaa. Lapsen kanssa laulaessaan aikuisen kannattaa valita äänenkorkeus, jossa lapsen on hyvä laulaa ja transponoida laulu tälle korkeudelle. Tässä ei ole mitään monimutkaista: sen kun vain aloitat melodian eri äänestä! Tässä voi halutessaan käyttää apuna jotakin soitinta tai vaikka kännykkään ladattavaa viristysmittaria, näin pystyt aloittamaan tietyn laulun joka kerta samalta korkeudelta.

Lapsen ääniala selviää parhaiten kokeilemalla. Pyydä häntä aloittamaan yksin joku tuttu laulu: todennäköisesti hän spontaanisti laulaa niin, että se tuntuu mukavalta. Voit myös yksinkertaisesti tarkkailla häntä laulaessanne, vaikuttaako hänellä olevan mukavampi laulaa laulussa esiintyvien korkeiden vai matalien äänten aikana? Muita kuulemiani vinkkejä ovat pyytää häntä matkimaan paloauton ääntä tai esittävänsä, että nauttii hyvästä ruoasta ”mmm”-äänellä. Näden pohjalta voit tehdä päätelmiä siitä, mikä lapsellesi on sopivin korkeus laulaa. Useimmiten helpoimmin laulettavat äänet sijoittuvat ensimmäisen oktaavin alueelle, noin d1-a1 (esimerkki alla), äänialan laajeten tästä iän myötä.

Laulaminen vai kuuntelu?

Erikseen voi olla kuuntelulauluja, joita lapselle voi laulaa tai hänen kanssaan levyltä kuunnella ja vaikkapa leikkiä mukana. Nämä laulut voivat olla monimutkaisempia, koska tällöin lapsen ei oleteta laulavan itse. Näissä lauluissa voi myös olla enemmän vaihtelua, koska lapsen ei tarvitse oppia niitä yhtä syvällisesti. Esimerkiksi edellä mainittu Hämä-hämä-häkki voisi olla hyvä kuuntelulaulu, jonka mukana voi myös leikkiä.

Lyhyesti laulutekniikasta

Lauluasento

On vaikeaa laulaa hyvin, jos istuu kyyryssä, hartiat lysyssä ja pää painuksissa. Kokeile vaikka itse! Lasta kannattaa rohkaista ryhdikkääseen asentoon laulaessaan (selkä suorassa, hartiat rentoina, pää pystyssä, suu tarpeeksi auki). Huomaatte muutoksen äänessä todennäköisesti heti!

Hengitys

Loogista kyllä, laulamiseen tarvitsee ilmaa! Yritä saada lapsi ennen laulun aloitusta ja tauoilla hengittämään syvään sisään, jotta hänellä riittäisi tarpeeksi ilmaa laulua varten. Hyvä mielikuva voisi olla, että ilmaa tarvitaan tarpeeksi synttärikakun kynttilöiden puhaltamiseen. Syvään hengitykseen auttaa hyvä lauluasento!

Ei ujostella!

Rohkaise lasta laulamaan kuuluvalla äänellä mutta kauniisti. Väärin laulamista ja virheitä ei ole, anna lapsen laulaa omalla äänellään niin kuin hänestä hyvältä tuntuu! Kun lapsi saa rauhassa kehittää lauluääntään omalla tavallaan, laulamisesta tulee hänelle luonnollista ja nautittavaa.

🎵

Sanottakoon vielä loppuun, että en siis itse ole koulutettu laulaja tai laulunopettaja. Nämä vinkit ovat kuitenkin tarttuneet mukaani musiikki- ja pedagogiikkaopintojeni myötä, ja olen itse kokenut ne toimiviksi muskaria pitäessäni tai laulaessani pienten oppilaideni kanssa. Olen kuitenkin tahallani jättänyt yksityiskohtaisemmat laulutekniset ohjeet pois. Kaikki vinkit eivät varmasti tässäkään aiheessa sovi kaikille, ja tärkeintä onkin, että lasta tukee hänen tarvitsemallaan tavalla, eikä pakota häntä mihinkään, mikä ei tunnu hyvältä. Erityisesti laulujen valinnassa tulisi tietysti kuunnella lasta, varmasti hän laulaa mieluiten lauluja joista tykkää!

Toivon, että näistä vinkeistä on teille iloa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s