Kuunteluleikki

Tätä hauskaa ja yksinkertaista kuunteluleikkiä voi helposti soveltaa monen ikäisten lasten kanssa. Leikin tarkoituksena on hauskanpidon lisäksi saada lapsi terästämään kuuloaan ja harjoittamaan keskittymiskykyään.

Leikkiohjeet:

1. Etsi kotoa muutama eri esine, joista saa helposti tehtyä jonkin äänen. Tähän kelpaa melkein mikä tahansa, esimerkiksi laukku josta voi avata ja sulkea vetoketjun, kirja jonka sivuja voi selata äänekkäästi, (puu)lusikka jolla voi lyödä pöytään tai paperi jonka voi rypistää.

2. Näytä lapselle mitä esineitä valitsit, ja esittele niistä lähtevät äänet. Tämän jälkeen lapsi laittaa silmät kiinni, sinä teet äänen yhdellä esineistä, ja hänen täytyy arvata mikä esine oli kyseessä! Voitte myös vaihtaa rooleja.

Pienen lapsen kanssa voi esineiden määrää vähentää. Vanhemman lapsen kanssa voi esineitä ottaa käyttöön enemmän, ja haastetta voi myös lisätä valitsemalla esineitä, jotka kuulostavat mahdollisimman samanlaisilta (kuten viisi eri vetoketjullista laukkua/kenkää/vaatetta tai erilaiset kynät/tussit/pensselit paperia vasten).

Leikkiä voi myös varioida käyttämällä esineiden sijaan erilaisia kehon ääniä. Erottaako lapsi toisistaan taputuksen, tömistyksen ja napsutuksen pelkän äänen perusteella? Vaikeammassa versiossa voi yrittää arvata, mihin kehon kohtaan taputit (käsiä yhteen, päähän, vatsaan, reisiin?).  Yksi vaihtoehto on myös käyttää erilaisia (rytmi)soittimia.

Jos haluatte jatkaa leikkihetkeä tämän leikin jälkeen, on nyt oiva tilaisuus muistipelille käyttäen kuunteluleikkiä varten haettuja esineitä. Eli lapsi laittaa silmät kiinni, sinä piilotat yhden esineistä ja hänen täytyy muistaa tai arvata mikä puuttuu.

Leikin iloa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s