Lintujen ääniä

Kevät on pian täällä! Täällä Sveitsissä se on yrittänyt tehdä tuloaan jo pariinkin otteeseen, mutta +20 asteen lämpötiloja on tähän mennessä seurannut takatalvi ja lumisade… Nyt näyttää kuitenkin jo paremmalta, ainakin ruoho vihertää ja kukat ovat alkaneet kukkia! Ihanaa istua parvekkeella tai ulkona aistimassa kevään tuoksua, auringon lämpöä ja kuunnella luonnon ääniä. Varsinkin lintujen laulu on yksi omia lempiasioitani keväässä, ja siksi ajattelin antaa myös teille pari pientä vinkkiä lintujen äänten tietoiseen kuuntelemiseen. Suomessakin on tainnut olla viime päivinä jo aurinkoista ja lämmintä, ja vaikka kevät ei olisikaan täällä vielä pysyvästi, palaavat linnut parhaillaan takaisin kaukomaista ja niiden laulua voi kuulla enemmän joka päivä! 🌞

Kuunteluharjoitus, sopii leikki-ikäisille ja sitä vanhemmille lapsille

Menkää parvekkeelle, pihalle tai mihin vain ulos. Laittakaa silmät kiinni ja kuunnelkaa. Laskekaa, miten monen eri linnun laulua kuulette (tai voitte sopia avaavanne silmät kun olette kuulleet vaikka viisi eri lintua). Laskitteko saman määrän? Jos lapsi puhuu riittävän hyvin, harjoitelkaa sanallisesti kuvailemaan ääniä, jotka kuulitte (esimerkiksi korkea/matala, rauhallinen/kiihtynyt, yksi sama ääni/melodia?). Mikä linnuista oli kaikkein kuuluvin tai helpoin erottaa? Muistuttaako jonkun linnun ääni jotain toista lapselle tuttua ääntä (voi olla mikä vain, vaikka jokin kodinkone, soitin, kulkuneuvo…)? Kokeilkaa matkia eri lintuja, mielikuvitusta saa käyttää ja saa kuulostaa hassulta!

Toistakaa halutessanne eri vuorokauden aikaan tai eri paikassa! Kuuletteko samat linnut? Onko lintuja enemmän tai vähemmän kuin edellisellä kerralla? Laulavatko ne kovempaa tai hiljempaa?

Vauvan kanssa: menkää ulos. Kun kuulet jonkin erityisen hyvin erottuvan linnun äänen, kokeile matkia sitä mahdollisimman hyvin. Miten vauva reagoi?

Jäikö häiritsemään, minkä linnun äänen kuulit? Ehkä vastaus löytyy näiden sadan yleisen suomalaisen linnun joukosta: https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/100lintulajia/opi-tuntemaan/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s